Email facebook twitter
SKALE DO SUNCA NA IZLOŽBI HRVATSKOG DIZAJNA

Projekt lijepog imena čija zastava već tri ljeta vijori na tvrđavi u Staroj Novalji predstavlja se prvi puta u Zagrebu, u sklopu Izložbe hrvatskog dizajna 1314. Ako niste stigli zaviriti na otočko gradilište Skala, zavirite ovog listopada u MUO. Autori postava su Stanislav Habjan i Hrvoje Đukez.

Skale do Sunca: Galerija i radionica za umjetnost i dizajn kao kontekst kreiranja poticajnih odnosa i projekata posvećenih jednom malom otočkom mjestu u koje se lako zaljubiti.

Graditelji: umjetnička radionica Petikat i mještani i prijatelji Stare Novalje.

U biografiji Dalibora Laginje, u katalogu njegove izložbe pod nazivom 'Pozornice' (održane u Rijeci 2012.), završna rečenica kaže: "... ljeta 2011. u Staroj Novalji na otoku Pagu, na stazi uz more između Drljande i Trinćela, pada mu na um fantastična zamisao s kojom će nekoliko minuta kasnije upoznati Stanislava Habjana."

Možda Dalibor i nije jedini Stanislavov prijatelj kojemu bi zatvoreni, napušteni prostor poštanskog ureda na stazi uz more upalio lampicu da bi se tu nešto moglo i trebalo učiniti (na primjer jedna umjetnička galerija), ali nije ni Dalibora samo tako i toliko dugo vezao život uz Staru Novalju i njene ljude - već trideset godina. Trebalo se dakle puno toga i poklopiti i potrajati i sačuvati da bi se jedna sunčana i vedra zamisao tim ljudima predložila i da bi bila, potom, jednodušno prihvaćena. 

Projekt imena izvedenog iz motiva kamenog reljefa ugrađenog u stari ribarski kaštel, započet je ljeta 2012. u suradnji Umjetničke radionice Petikat, mjesta Stara Novalja i Grada Novalje. Broj dokinutog poštanskog ureda 53297 usvojen je kao dizajnerski koncept Ex Post Office-a, a na krov male tvrđave instalirana je bijela zastava sa znakom Skala do Sunca. A u povijesti umjetnosti (ili barem literature o umjetničkim bojama), u bočici na polici između Kleinove plave i Gorgonske crne - pojavila se i rujna, terakotsko-vinska - Parparot crvena.

I gradnja je mogla započeti.

A o svim dosad održanim izložbama i akcijama, ostvarenim proizvodima i započetim projektima, o graditeljima koji su prijatelji i prijateljima koji su graditelji -  opširnije na stranici Skala do Sunca:

 http://skaledosunca.petikat.com/

  • SKALE DO SUNCA NA IZLOŽBI HRVATSKOG DIZAJNA
     
  • I na zagrebačkoj izložbi građanima i putnicima iz svijeta jedan se otočki poštanski ured obraća kao mjesto koje ljude voli i kojega na svom putu vrijedi posjetiti. 
  • Na grupnoj izložbi s mnoštvom izlagača, uz okomiti format zadan kao prostor prezentacije projekta, Skalama je dopao zgodan kantunić za lancuniće s portretima prijatelja-graditelja te dvije vitrine s proizvodima dizajnerskim i onima napravljenim u radionicama u Staroj Novalji. 
  • Jer da su ljudi najvažniji, to je već i vrapcima jasno. Galeriju graditelja Skala do Sunca možete vidjeti na skaledosunca.com pod rubrikom prijatelji. 
  • Na fotografijama uz tekst o projektu mogu se vidjeti počeci gradnje, lipnja 2012... 
  • ... niz dokumentiranih događaja i akcija 2013-te... 
  • ... kao i estetska i funkcionalna rješenja na objektu starog kaštela. 
  • Zatvorenog tri dana tijekom pripreme prezentacijskog postava na izložbi u Zagrebu.