Email facebook twitter
NEMOGUĆA VARIJANTA I DRUGE PRIČE

Tridest i sedam kratkih priča u tvrdom uvezu, s pogovorom Dubravke Zime.

Format knjige 16x18 cm, stranica 200, cijena 150 kn.

 

Tekstovi na klapnama kažu:

Ukratko, vrijeme koje je proteklo od Nemoguće varijante do Nemoguće varijante i drugih priča ama baš ništa nije oduzelo ljekovitoj osjetilnosti prve knjige, koju su nove priče i nove okolnosti objavljivanja čak i nagla- sile. U pandemijskoj, tjeskobnoj godini — u kojoj se Habjan u stvaralačkom smislu doima produktivnijim i otvorenjim nego ikada ranije, s dvije izložbe i čak dvije nove knjige (Košulja na cvjetove i pjesme na struju i Vrijeme & mi: PostApoc dijalozi), dodajući i glazbu među svoje umjetničke interese u vidu glazbeno-multimedijalnog projekta Car je gol — ovu knjigu možemo čitati i kao uputu za postupanje u slučaju katastrofe, kao razigranu, utješnu književnu avanturu s (ne)izvjesnim ishodom, kao poetsku, raskošno imagi- nativnu protutežu zahtjevnim vremenima. Za ovaj je trenutak, trideset pet godina nakon prve objave, i trebalo biti spreman: Habjanova proza lakog sna, čelična srca, visokoga kvocijenta i širokog spektra nesputanih asoci- jacija, nužno je potrebna novim generacijama čitatelja.

— Dubravka Zima, iz pogovora, 2020.

 

Svojim književnim senzibilitetom i radom — premda dobrim dijelom skrivenim iza heteronima i kolektivnog djelovanja — Stanislav Habjan ostvario je nezamjenjivu dionicu lirske, meditativne, autorefleksivne i performativno stimulativne literature. Miješajući discipline i žanrove, preplićući faktičke i fiktivne slojeve, ispitujući granice poetičkih i estetskih opredjeljenja, s uračunatom podsmješljivošću i elasticitetom, gipkošću ispisivanja zauzeo je u novijoj hrvatskoj prozi vrlo apartno mjesto. Njegovu bismo poziciju mogli odrediti kategorijama interdisciplinarnosti, kon- ceptualnosti, metaliterarnosti, premda je u svojoj neposrednosti izraza i lakoći kombinatorike oslobođen svake teorijske pretencioznosti.

— Tonko Maroević, iz recenzije, 2019.

 

Uz svaki naručeni primjerak (na mail: stanislav@petikat.com) na adresu vam stiže i poklon-izdanje Umjetničke radionice Petikat. 

 

  • NEMOGUĆA VARIJANTA I DRUGE PRIČE