Email facebook twitter
VRIJEME I MI, PostApoc dijalozi

Format 16x16 cm, uvez meki, šivani. Izdavač Lauba. naklada 300.

Knjiga sadrži trideset i sedam razgovora koja vode dva lika - otac i mali sin - u situaciji doslovnog zamračenja, skrivenosti od svijeta izazvane potrebom da sačuvaju život. Stvarni je povod skrivenosti neizrečen, no prijetnja je ozbiljna: "vani se umire". Premda već samim trenutkom objavljivanja korespondira s aktualnim traumatičnim iskustvom, vrijednost teksta nadmašuje kontekst.

Već uvodni razgovor s aluzijom na kanibalizam upućuje da je kataklizma univerzalna i najstrašnija moguća. No odmah nakon tog dramatičnog otvaranja, već sa četvrtim i petim dijalogom kreće se u nježno i postupno ublažavanje šokantnog doživljaja, sve do konačnog iscijeljenja i spasa. Terapija se pritom čini jednostavnom - ona je potpuno i povjerljivo dijeljenje svega: sjećanja i planova, zbilje i mašte, budnosti i snova. Poetičnost i humor, kao i filozofija i svjetonazor koji se usput otkrivaju, stvaraju slijed slika koje odražavaju puninu i svjetlo života čak i u tom negativu, metaforičkom i stvarnom. Razgovori su to što svijetli u tami i što zrcali snagu i ljepotu jednog nesumnjivo stvarnog i proživljenog odnosa.

Okvir priče i njeni protagonisti - otac koji svojom interpretacijom zbilje pokušava sačuvati sina od njena užasa do eventualnog povratka u normalan život - mogu nas podsjetiti na film Život je lijep Roberta Benignija ili na knjigu Cesta Cormaca McCarthyja. Vrijeme i mi Stanislava Habjana u sažetijem obliku jedne opsegom nevelike knjige, te stilom i načinom najbližem poeziji, djeluje ozdravljujuće neposredno i odmah, od samog početka pobjeđujući zlo bez ikakve sumnje u hepiend. Tu dozu beskompromisne vjere uvezanu u ove korice vrijedilo bi propisivati kao sredstvo u ljekarnama, ne samo u knjižnicama. Stoga - darujmo si tu knjigu što prije, sebi i svima svojima. 

Izdanje je dvojezično (hrv-eng), a može se naručiti i kupiti u Laubi – Kući za ljude i umjetnost. 

(Lauba copywriters team)

 

ps. Ili, naravno, na e-mail autora, stanislav@petikat.com

  • VRIJEME I MI, PostApoc dijalozi