Email facebook twitter
DUĆAN METAFORA NA 18. FESTIVALU KNJIGA I AUTORA

Nova pozicija za riznicu metafora u starom mornaričkom kasinu. Novi susreti i novi proizvodi stvarani i dokumentirani tijekom deset dana trajanja plovidbe. Za početak, pismo jedne gošće dobiveno na povratku u Zagreb:

Lijep pozdrav iz hladne Pule. Pišem Vam jer me posjet Vašem Dućanu metafora u Puli jako dojmio i usrećio. Atmosfera prostora je toliko ugodna da sam imala osjećaj kao da sam negdje drugdje, izvan ovog vremena i okruženja u kojem živim. Prvi dan sam Vas posjetila u četvrtak (06.12.2012.g.) predvečer i prvo što me privuklo u Vaš dućan, prije nego što sam ga uopće vidjela, jest muzika koja je meni jako bliska, a koju na žalost nemam prilike slušati nigdje osim u svojoj kući. Kupila sam dvije slike i iskreno bila ispunjena i sretna. Da, bila sam kupljena. Sutradan sam i dalje bila pod istim dojomom, pomalo ushićena,  čak i euforična, pa sam pomislila da bi trebalo još jednom Vas posjetiti da vidim da li ću na isti način doživjeti Vas i Vaš dućan ili je taj moj prvi dojam bio jednostavno splet dobrih okolnosti (moje inače dobro raspoloženje, muzika, Vaši radovi i radovi Vaših prijatelja i dr.). U subotu, 08.12.2012.g., bez obzira na snijeg koji je pao i jaku buru i hladnoću, došla sam ponovno u Vaš dućan oko podne, i to je to. Osjećaj je isti, uzbuđenje je isto, veselje i tiha radost u srcu su isti.
 
Jako mi je drago što postojite, radite tako dobre stvari i uspijevate ljude dodirnuti u njihove duše.
Hvala Vam na tome! Voljela bi da mi javite kada budete sa svojim Dućanom ponovno u Istri (Rovinj, Poreč i dr.), jer bih svakako htjela ponovno biti na palubi Vašeg broda.
 
Na kraju, oprostite, što sam bila slobodna da Vam se obratim ovim putem, ali jednostavno to sam željela, a pronašla sam mail adresu preko googlea, a tko zna možda  to i nije Vaša adresa. U svakom slučaju želim Vam puno osobnog zadovoljstva i radosti Vašem životu i radu. - Andreja Kogej 

_________________


Tijekom trajanja 18. pulskog Festivala knjiga Dućan metafora ostvario je razmjenu dobara s nekoliko hrvatskih izdavača, a i s nekoliko lijepih autorica lijepih knjiga kao što su Ivana Simić BodrožićIva Đorđević i Olja Savičević Ivančević. Za profesionalno oblikovanje štambilja i zaštitnog znaka obratilo se Hrvatsko društvo pisaca - Istarski ogranak. U kreativnoj suradnji s nekoliko studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta u manufakturi metafora oblikovan je i dar za omiljenu profesoricu Martu Andrić - doslovno čarobni štapić s kojim će Marta, ako ikad zbilja zagusti, moći u trenu raščistiti stvar. S majstorom vinarom Andrejom Schifflinom također se, već u tradiciji istarskih plovidbi, razmijenilo jedno poetsko blago za drugo isto takvo kojim je punjen nepresušni 'Demon pustolovine'.


A dogodilo se i ovo:

Jedne je večeri jedan pulski tata podijelio s prijateljem Stanislavom ono što ga u zadnje vrijeme jako veseli: zapise izreka i razgovora svojih malih sinova koje bilježi i sprema u mobitel.

'imaš ti toga još?", pitao ga Stanislav, i sam odmah razveseljen situacijom za stolom gdje trogodišnji Pepe počinje i završava svoju molitvu s napomenom 'Blagoslovi Bože mene!', a između nabraja redom sve ostale članove obitelji - brata Pia, tatu i mamu, prijatelja Antonija, Paulu, Jasnu, Maksija, nonu Mie, babu Mariju, nona Boža, nona Marija, staru nonu Rožu, potom krumpire i meso, pa glavu i tijelo i na kraju opet sebe - Pepeta. 

Idući dan tata Maurizio pošalje privitak s dvadesetak takvih crtica i reče potom Stanislavu: "Evo, pa ako ti padne na pamet što bi se moglo s tim, pridružiti kakva slika ili nešto, vidi možda s Danijelom... "

Ostalo je poznato. Nekoliko mjeseci kasnije tati je Mauriziu stigao prvi prijelom slikovnice Pio i Pepe - od prve recenzentice nazvanom Najljepšom slikovnicom na svijetu.  Ali o toj knjizi više pod rubrikom knjige

Kao i o Dućanu metafora pod rubrikom projekti.

 

 

 

Posljednjeg dana Festivala, za pjesničku zbirku Mamasafari - stvar ozbiljno odličnu - Olji Savičević Ivančević uručena je i velika čestitka radionice Petikat - grafika Danijela Žeželja s pjesmom Ivana Slamniga:

Bio jedan car. / Ja sam mu odnio pjesme. / S kreveta se tvrda digao / psujući ženu i nesne. // "Stvar je ozbiljno odlična", / reče s rukom na stegnu. / "Dao bih vam jednu krunu / da je imam", i natrag legnu. // Otada ih nosim ko mačka mlade, / ližem ko kobila ždrijebe. / Idem u Istru i govorit ću talijanski, / a vi objavljujte sebe. • DUĆAN METAFORA NA 18. FESTIVALU KNJIGA I AUTORA
  Postav drugog boravka na pulskom sajmu knjiga, 12/2012. 
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •