Email facebook twitter
KNJIGE IZ KNJIGA

Biblioteka nepostojećih uveza, kolo prvo. Instalacija u obliku plitke vitrine ili okvira u kojemu su pod staklom izložene knjige postojeće samo u literaturi predstavljena je u studenom i prosincu 2014. na izložbama 'Uzmi, čitaj!' i 'Dijalozi', a dijelom je i ambijenta 'Literarture'.

"Nekad sam pomišljao da bih mogao izdati naročitu knjigu pod naslovom 'Snovi i pomisli'. Naravno da to nisam nikad ostvario i da je i ta knjiga ostala u u svetu "snova i pomisli". Ali ponekad, u dobrim i uzvišenim trenucima, čini mi se kao da sam i tu knjigu stvarno napisao i objavio, pa se pitam zašto je među onih deset sivih tomova mojih Sabranih dela - nema. Ali to su retki i uzvišeni trenuci kad se ono što je bilo nerazdvojno meša sa onim što je možda moglo i trebalo da bude." - Ivo Andrić, ‘Znakovi pored puta’
----------
"Spisateljstvo je bilo nasljedno zanimanje u našoj obitelji. Lejvi-Jichok, koji je prije starosti posenilio, cijeloga je života pisao povijest pod naslovom 'Čovjek bez glave'. Ja sam bio na njega." - Isak Babelj, ‘Buđenje’
-----------
Francesc Odripano, pjesnik, prijatelj je dječaka Jeana i njegovog oca u romanu 'Momak u modrom' Jeana Gionoa. Jednom prilikom poklanja Jeanu svoju pjesmu iz bilježnice s naslovom ‘I sposi’ - Supružnici.
------------
U Bilježnicama Alberta Camusa postoje zapisi za knjigu 'Roman o Pravdi' koju autor nikada nije objavio.
-----------
U knjizi ‘Krhotine dvadesetih’ Varlana Šalamova spominje se sudbina ruskog pisca Sobolja koji je tijekom života objavio tek nekoliko tekstova, da bi mu rukopis životnog djela, roman kojemu se posvetio i kojega je završio, doslovno raznio vjetar.
------------
U knjizi ‘Greiner i Kropilak Interkonfidental’ spominje se polica s nepostojećim knjigama, a na njoj i druga knjiga istih autora, 'Odaziv nezvanih'.

  • KNJIGE IZ KNJIGA
     
 |  multimedija  |