Email facebook twitter
DUĆAN METAFORA

Slikovnica koja svoj naslikani prostor, zajedno s likovima, iznosi iz svojih korica i vodi u šetnje, putovanja koja traju. Jednako tako kao što i pas na kotačima na naslovnici vodi u svijet svog tankoćutnog dvonožnog ljubimca (primjetili ste da je uzica opuštena?).

Ova živa i životna knjiga dakle metafora je prostora koji je izlaže i kojega ona na svoj način predstavlja. Tema se tiče svakog graditelja stilskih figura, jer svatko zna da ni najkvalitetnija ponuda metafora ne jamči redovnu krušnu mrvicu. I ova priča je potvrda vječnog nesporazuma i pjesnik je očajan i odlučuje zatvoriti svoj dućan, premda zna da mu je zamisao ozbiljno odlična. Ali, ono što izgleda kao tragična petlja sudbine, uz malu pomoć prijatelja slikara poprima na kraju neočekivano privlačan oblik...

Pa, dragi prijatelji, izvolite!

 

-----------------------

Dućan metafora naslikao je Danijel Žeželj prema tekstu Stanislava Habjana - uz posvetu i zahvalu Jurju Oleši. Tvrdog šivanog uveza, otisnut crvenom i plavom bojom, košta 150 kuna. I malo ih još ima.

------------------------

 

O slikovnici Dućan metafora:

“Sve se to gleda i čita s užitkom, često ću se ovoj metafori vraćati.” - Stanko Lasić, pisac, razglednicom iz Pariza, 1/2012.

“Ja sam vas prepoznala kao nešto svoje u onoj knjizi-katalogu Becycled. Mislim da je to što radite iznimno kvalitetno i vrlo plemenito, i hvala vam na tome. I želim vam iskreno svu sreću, da ne izgorite kao onaj vaš lik u slikovnici, onaj koji je planuo, od kojega je umalo izgorio vaš dućan.” - Nives Kavurić Kurtović, slikarica, telefonom, 12/2012.

“Hvala puno! Priča-strip je prekrasna, a mogu se s junakom i identificirati bez po muke. Da, imam i ja jednu pjesmu koja završava stihom “na pusti otok ponijela bih metaforu”. - Olja Savičević Ivančević, pjesnikinja, e-mailom, 2/2112.

 

  • DUĆAN METAFORA
     
  •