Email facebook twitter
KACIGA OD MANCHE

Performans Danijela Žeželja i Stanislava Habjana. U slikovnici 'Dućan metafora' na jednom se mjestu kaže: "Od boljih i skupljih metafora prodala se samo Kaciga od Manche".

U trenutku kad je slikovnica, još topla od tiskarskih valjaka, još sva uzbuđena od prošiva knjigoveškim koncem, kretala na put u Pulu gdje će iste večeri biti predstavljena na Festivalu knjiga i autora - ta famozna Kaciga od Manche bila je još samo literarna činjenica. Ali povijest ponekad treba pročitati da bi se dogodila.

Kaciga od Manche je ručni rad, paravan čiji je okvir kovan na vatri i na čijim je drvenim dijelovima uživo, jedne večeri u antikvarijatu u riječkoj luci, naslikana slika i otisnuta pjesma.

Njeni su autori Hrvoje Đukez (paravan), Danijel Žeželj (slika), Stanislav Habjan (riječi).

Pa je li se do danas prodala ta skupa metafora, pitate se? I kolika je tome uopće cijena i može li to novac uopće nadomjestiti? Dobro se pitate.

  • KACIGA OD MANCHE
     
  •  
  • U sklopu postava Dućana metafora u HDD galeriji u Zagrebu, savršenim prilogom Svena Medvešeka, šipkovim trnom s Biteka Hudog, Kaciga od Manche postala je i ostala Krunom od Manche. 10/2012.