Email facebook twitter
DUĆAN METAFORA NA 17. FESTIVALU KNJIGA I AUTORA

Prvo povijesno predstavljanje instalacije Dućana metafora kao cjelovitog interaktivnog ambijenta s jednim od autora kao domaćinom i voditeljem programa. Ispunjenog srca i knjige dojmova, taj je živi kutak Sajma knjige pod nazivom 'Za svaki slučaj' bio, ne samo po riječima direktorice Magdalene gospođi Brener, "prava senzacija".

Iz razgovora Lare Bagar sa Stanislavom Habjanom uoči postavljanja prvog Dućana metafora ("Snoviti visinski prizor", Glas Istre, 11/2011.)

- Što je ustvari Dućan metafora?
- Dućan metafora je slikovnica uživo, izlog stilskih figura. U njega se može ući kao u knjigu, može ga se čitati kao knjigu, i zavoljeti ili ne, baš kao knjigu. Ako se svidi, iz njega se, za razliku od knjige, može ponijeti i nešto opipljivo, nešto kao suvenir iz fikcije. Radi se o ponudi artikala ostvarenih u malim nakladama, ponekad u nekoliko primjeraka ili tek jednom. Ima instalacija, malih objekata, upotrebnih predmeta, tiskovina, dizajnerskih proizvoda. To su radovi-pisma, radovi-darovi, ja ih rado zovem metaforama. Često su to i radovi-posvete kao 'Plava bilježnica br 10', posebno izdanje Harmsove priče, napravljeno u sjećanje na prijatelja, profesora Flakera.

- Zašto se dućan zove Za svaki slučaj.? I zašto se ime piše s točkom na kraju?
- Za svaki slučaj. je naslov-rečenica. Dakle, iskaz. Pisan s točkom kao da bolje upućuje na značenja koja nudi. Zbirka metafora može se činiti apsurdnom nadgradnjom u kataklizmi knjige. Dakle to je nešto za što nije baš jasno čemu služi i zašto se pojavljuje, ali je evo ipak tu, zlu ne trebalo, nek se nađe. Dakle:
za svaki slučaj. S druge strane, bez obzira što su sve te stvari napravljene iz čiste radosti i što u svakoj ima nekog humora, to je vrlo ozbiljna stvar ogromne energije, koja predstavlja sukus cijelog, i ne samo jednog, autorstva te ujedno početak jednog sasvim drugačijeg oblika ponašanja u vezi s tim. U tom smislu naslov upućuje da je ponuda sveobuhvatna i da pokriva svaku, pa i najapsurdniju, priliku. Naslov je inače iz ponude Dućana izabrala Magdalena, to je replika Majakovskog iz dijaloga s Olešom koju mu pokušava prodati sirov pjesnički materijal.

- Hoće li se projekt Za svaki slučaj. razvijati i dalje u suradnji?  
- Zasad nas ta ideja veseli, puno je stvari tome u prilog i vjerujem da je ovo tek početak. Dućanu metafora je potrebna sva moguća podrška, radi se o prekrasnoj zamisli jedne svjetske komunikacijske točke par excellence. Kako je Bruno Shulz pisao prijatelju Brezi: 'Potreban mi je suputnik do novih otkrića. Svijet kao da čeka na taj savez: šareni prospekti se produbljuju i otvaraju u stvarne perspektive.' Mogao bih reći da je
Za svaki slučaj. na ovom Sajmu proizvod zanimljivog susreta dvije bliske riječi, Petikat i Sa(n)jam, koje se obje pišu znakovito, kao da su mostovi koji pokušavaju spojiti nespojivo. Značenje sa neznačenjem, zbiljsko i nezbiljsko. A budući da se ipak opstaje i radi, istina uvijek na samom rubu ravnoteže, ta se nemoguća podvojenost nakon petnaest ili više godina ipak pokazuje mogućom istinitom pozicijom. Pulski je sajam jedinstven po osobitoj atmosferi, i upravo tom snovitošću i toplinom njegov je značaj u europskim okvirima nemjerljiv. To nisu male stvari. A Petikat je riječ koja je nastala spojem dvije, da bi u sebi čistim slučajem uokvirila treću, etiku - i kao da se na tom darovanom slučaju lako premošćuju i Atlantski ocean i Marijanska brazda, pa tako evo i Učka. Vidjet ćemo dalje.


--------------------------------

 

Iskazi i poruke posjetitelja iz Knjige dojmova Dućana metafora u Puli, 12/2011:


"Ovaj prostor je rođenje. I dobro je što olovkom pišemo, a ne kemijskom: Viva metafora!" - Helga iz Rijeke

"Kozmos u kozmosu!" - Jakov Šuran

"Vraćam se stalno ovdje kao na neki otok nasukan u zemlju iz koje smo davno otišli ili u onu kojoj tek idemo. U svakom slučaju hvala!" - Elizabete Zubak

"Iako prostor izgleda ko slika, rado sam ušao u nju. Sad mi se neda van." - Davor Mandić

"Našla sam savršen poklon za najdražu prijateljicu. Hvala na ljepoti koju radite." - Vanja Goricki

"S velikim veseljem mogu izjaviti da me Vaš rad nakon dugo, dugo vremena probudio iz letargije.
Sa štovanjem," -
Fra G.V. 

"Za mene osobno je sve što je ikad napravljeno u radionici Petikat apsolutno genijalno. Danijel Žeželj je i jedan od autora koji su me najviše oblikovali kao osobu, a ovaj dućan je pravo otkriće, svemir za sebe." - Vlatko Ivandić

"Tko kaže da nema slučajnosti možda je u pravu, jer krenuh po s pažnjom odabran predmet za točno odabranu osobu, kad li eto - krišom se ušuljavši u jutarnjim satima - sretoh kod odabranog predmeta upravo odabranu osobu, pristiglu čak iz drugog grada po taj predmet!!... Džaba mi pomno biranje!" - Tina Š.

"Stajale smo pred ovom knjigom, nesigurne na koji način da opišemo savršenstvo ovog dućana. Onda smo
shvatile da je to onoliko nemoguće koliko i nepotrebno. Vi to već znate.Voljele bismo ovdje živjeti!" - Beatta i Andrea, 'vaši najdraži volonteri'

“Vi znate da radite vrhunsku stvar?” - Milan Rakovac

 • DUĆAN METAFORA NA 17. FESTIVALU KNJIGA I AUTORA
  (Ako netko nije primjetio kako je riješena kvačica na c.) 
 • Posjetnice su stigle džipom. Sprema se veliki posao. 
 • Prva instalacija palube u starom mornaričkom kasinu, 48 sati prije početka Festivala knjige. 
 • Noć uoči otvorenja, metafore su izložene. 
 • Ujutro, pijetlić je prvi spreman. 
 • Datiranje prve stranice brodskog dnevnika. 
 • Provjera gustoće sipinog crnila. 
 • Bez etikete Demona pustolovine nema pustolovine. 
 • Bez 'bonbona i bombe' nema plovidbe. 
 • Svježe otisnuta slikovnica jasno kaže da je glavni junak vjerovao će živjeti od svojih metafora. 
 • Načitani pas spreman za osvajanje. 
 • Gutljaj za sreću i krećemo. 
 • Umjetnost ili ništa - kanotjerica za odgoj odraslih. 
 • Normalni nered s nasmiješenim psom u prvom planu. Ripley: "Znate li da se knjiga Be Fair to Dog! trebala zvati Nasmiješeni pas, no kako je u Splitu pravo izašla izvrsna zbirka priča Nasmijati psa..." 
 • Koliko vrijedi ovakva bočica dobrog domaćeg ulja od ulike, a s najljepšom etiketom u svemiru? 
 • Prvo predstavljanje biblioteke ponovo napisivih klasika plus čekić koji se na fotki našao slučajno. 
 • Par na palubi snimljen u trenutku priziva ekipe maloljetnika. 
 • I oni potom svakodnevno dolaze. 
 • Pismo Iggy Popa Slipoj Konfidenci. Full story na upit: info@petikat.com 
 • Autorizirani napitak od grožđa u boci s vizitkom proizvođača na stalku pored Knjige dojmova. Kapa lika ispod spiralne vinjete upućuje na povezanost svega sa svačim, što često zaboravljamo. 
 • Sve je jasno: A60, boja za razmnožavanje. 
 • Mehaničko pile, Gregor Samsa i Bambi u vitrini iznad Ljubavi, Hamleta iz 19. stoljeća, staklenke žirovih kapica i Otrova za klinke. 
 • Dvije lijepe žive figure na palubi s puno stilskih.